Emrah Akay Brandage Ocak 2022 sayısı için yazdı

Metaverse’e gireceksek onun da reklamı önce TV’de yapılır.

 

2021 yılını geride bırakırken sektörü etkileyen en büyük gelişmeler NFT ve Metaverse tarafında oldu. Facebook, ismini Meta yaparak sanki bu alan sadece onunmuş gibi davranmaya başladı. Bu da Metaverse’ün algoritma tuzaklarıyla bağımlılık yaratan ve orada insanların daha çok zaman geçirmesine yönelik herhangi yeni bir sosyal mecra gibi algılanmasına neden oldu. Oysa uzun vadeli yeni bir dijital yaşam biçiminin doğuşuna tanıklık ediyor olabiliriz. ‘Bir zamanlar buralar dutluktu’ diyebileceğimiz kadar değerli bir ortamda erkenden var olmamız gerektiği, 1950’lerde Etiler – Levent’ten arazi alıyor gibi düşünmemiz gerektiği söyleniyor. Ancak bana kalırsa bunlar işin marketing yönü. Blockchain tabanlı Web 3.0 gerçekten neye benzeyecek şimdiden kestirmek zor. 1996-97’de internetle tanıştığımızda Google yoktu, şu anki sosyal medya uygulamalarının hiçbiri yoktu. Ben “sakin ol kovboy” demek istiyorum.

 

Geçenlerde bir öğrencim sektörün önde gelenlerinin katılıp sunumlar yaptığı önemli bir etkinliğe katılmış. ‘Ne anlattılar’ diye sordum. “Herkes ‘Metaverse’ anlattı, sanki dünyanın gerçekliğinden kopmuş gibiydiler. Biz bilgisayar bile alamıyoruz” dedi. “Virtual Reality” bu olsa gerek. Tüm bu 4-5 senede bir çıkan, yeni büyülü terimler, reklam ve pazarlama dünyasının rotasını çizedursun, biz öğrencimize kulak verelim ve hayatımızı etkileyen en gerçek terime odaklanalım: Hiper Enflasyon.

 

Bir marka, enflasyon ortamında nasıl yönetilir? Hammadde, tedarik, işçilik, stok yönetimi, dağıtım, fiyatlama, ödemeler nasıl olacaktır, tüketiciye hangi kanallardan hangi mesajlar verilecektir? Tüketim tarafında ekonomiyi döndüren orta sınıf için Maslow’un ihtiyaçlar piramitinde en alt basamakta yer alan ‘survival’ modu birinci öncelik olmuş durumda. Bu yüzden 2022’nin ana kavramı “aldın aldın” olacak. 50 bin liralık ikinci el otomobilin 200 bin lira olacağını tahmin etmemiştik. Enflasyon tüm dünyada yükselişe geçerken, faizler de artacak. Global piyasalarda ayı sezonu geliyor.

 

Yazi Come to Movida | Tam hizmet reklam ajansı

;