Konkur Nedir? Ne değildir?

İdeal konkur nedir? Ne değildir?

 

 

Konkur, bir satın alma ihalesi değildir;-) Ama eşdeğer ajansların kuruma, markaya yaklaşımlarını, stratejik planlamalarını ve/veya buna bağlı olarak çalıştıkları yaratıcı kampanyaları sundukları, hizmet kalitelerini,servis yelpazelerini, işlerini, vizyonlarını sergiledikleri bir yarıştır. Reklamveren, kendi kurumsal yapısına, markasına, vizyonuna, deneyimine, yaratıcılığına, bütçesine göre belirlediği azami 6-8 ajansı görüşmeye davet eder. 

Ajansların credential’larını (kimlik) ve buna bağlı tanıtımları gördükten sonra short-list (kısa liste) yaparak, konkura katılacak ajans sayısını 3-4’e düşürür. Markasının veya kurumsal kimliğinin ihtiyacı olan pazarlama briefini (bilgi) bu ajanslara vererek, stratejik planlamayla birlikte kendi istediği mecra (mecralar) için tekil iş veya kampanya ve çalışma koşullarını içeren bir teklif ister. Bunun için de ajanslara bir çalışma süresi tanınır. 

 

Bu süre sonunda ajanslar, briefe karşılık olacak şekilde işlerini sunarlar.

Reklamveren temsilcisi veya kurulu, sunulan işleri çeşitli kriterleri göz önüne alarak puanlar.

Bu puanlama sonucunda, en yüksek puanı alan ajans tekrar görüşmeye çağrılır. Ajansın önerdiği mali koşullar

konuşulur. Uzlaşma sonucu sözleşme yapılır. Sözleşme en az 1 yıllıktır.

 

Konkurlarda sunulan fikirler, telifi ödenmeden hiç bir şekilde reklam veren tarafından kullanılamaz.

 

Ajanslar konkurların sonucunda aylık ödeme (fee) veya komisyon (mecada harcanan para üzerinden) ya da her ikisini kapsayan bir şekilde reklamverenle anlaşırlar. 

Bazen de bütün bu anlaşma, bir projeye özgü olarak, sadece proje kapsamı üzerinde yapılır.

 

Movida, ideal konkurların ideal ajansıdır.

;