Kurumsal kimlik nasıl yaratılır?

Kurumsal kimlik nasıl yaratılır?


Ürünün en son çekilmiş iki fotoğrafıyla birlikte reklam ajansına başvurursunuz. Keşke bu kadar kolay olsaydı...
Kurumsal kimlik, adından da anlaşılacağı üzere, o kurumu tüm mecralarda temsil eden görsel-sözel dil, şablon ve tasarım anlamına gelir.


Kimlik; o kuruluş veya kurumun hikayesinin, kişilik özelliklerinin çok çok dışında tasarlanırsa inandırıcı olmaz. Kurumun üzerine oturmaz.
Ya bol gelir, ya dar. Ya fazla formaldir ya da fazla sportif. 

Kimlik tasarımı logoyla başlar. Sonra her mecrada, logonun, kullanılacak yazı karakterinin (fond ve fond ailesi), çerçevenin, renklerin, ölçülerin,
formatın belirlenmesi gerekir. Daha sonra kimliğe uygun dil ve sözcüklerin saptanmasıyla, karakter özellikleriyle devam eder.

Eğer bir reklama baktığınızda, markayı ve sloganı duymadan, onun kime ait olduğunu anlayabiliyorsanız, kurumsal kimlik oluşmuş demektir. Tabii bu kimliği bir lansmanla da duyurmanız. göstermeniz gerekir.

Farklı mecralarda o mecradaki kişileri etkileyecek farklı söylemler oluşturulabilir. Ama bunun da genel karaktere uygun olması gerekir.
Yoksa çoklu kimlik bölünmesi oluşur.
Bu, insanlarda nasıl hoş karşılanmıyorsa marka için de hoş karşılanmaz.

Kurumsal kimlik, ‘ehil’ ellerde, yani bu konuda kendisini kanıtlamış reklam ajanslarında gerçek tasarım ustalarıyla yapılırsa, başarı garantiye alınır.

Başka bir sorunuz?
 

;